Bloggtema: Kultur

Utmana normer genom grafik formgivning: mitt manifest

Att jobba med visuell kommunikation innebär att en tar plats i människors vardag – i reklam på stan, i tidningar, på internet, i film – och med det kommer ett stort ansvar. Bilder jag skapar eller använder i mitt yrke som art director och grafisk formgivare kan påverka den som möter dem på olika sätt, både kortsiktigt och i längden. Det här pratas det alldeles för lite om på designskolor och arbetsplatser. Det pratas om hur vi ska nå ut med en bild, med ett budskap, produkt eller tjänst för att sälja mer eller uppnå egna mål men vi pratar sällan om hur det påverkar betraktaren eller mottagaren.

Jag läste tre år på en designhögskola och det var någon gång andra året den här insikten växte fram. Det kritiska tänket var en del som fattades i utbildningen och som jag ville addera som en grund till det jag gör på något vis. Det kändes inte intressant att höra om teorier eller regelverk framtagna av endast vita män, när det i själva verket finns en mycket större bredd av personer i historien som arbetar på andra sätt och som kan representera flera – personer som borde ha lyfts fram, men som vi inte fick ta del av utan att ta reda på dem själva. Var fanns våra förebilder?

Jag började ifrågasätta om jag verkligen behöver utgå från klassiska regler inom typografi, bildkomposition, bildskapande med mera när jag formger och började bygga på en egen stomme att stå på, hitta verktyg att använda under processen. Det som har fått sammanfatta detta för mig är ett manifest – där jag formulerar vad jag står för och hur jag vill arbeta.

.

MANIFEST 

Normerna

Normerna / Att granska

Fråga dig själv vilka ideal du reproducerar. Granska Normerna – plocka isär och sätt ihop, lägg till och ta bort för att hitta rätt riktning. Inkludera och representera alla de människor som samhället faktiskt består av.

Kärleken / Att inspirera

Kärleken / Att inspirera

Lägg ned kärlek i arbetet. Experimentera och ha kul – inspirera och uppmuntra. Kom ihåg att patriarkatet står i vägen för kärleken – utan rättvisa kan den inte finnas. Använd kärleken som en transformerande kraft.

Det komplexa / Att utmana

Det komplexa / Att utmana

Låt dina kunskaper verka över landsgränserna. Förenkla inte i en värld som är komplex. Undvik det som ät statiskt och omfamna det som är flytande. Våga se saker irrationellt, bara så kan världen och tankar hos betraktaren utvecklas. Jobba multidisciplinärt – fastna inte i det förväntade. Tänj på gränserna.

Vägen / Att vara öppen

Vägen / Att vara öppen

Stå för det du tror på. Tillåt dig själv att följa magkänslan, men undersök och sätt ord på den. Låt processen bestämma riktningen. Våga se utopier, utan att fly verkligheten. Människor är människor och inte målgrupper. Var öppen för att omformulera dina föreställningar under arbetets gång.

De förenade / Att skapa något stort

De förenade / Att skapa något stort

Samarbeta med människor du kan göra stora saker med. Motarbeta hierarkier och arbeta på lika villkor.

Makten / Att ta ansvar

Makten / Att ta ansvar

Kom ihåg att arbete med visuell kommunikation innebär att en tar plats i människors vardag – med det kommer ett stort ansvar. Granska fin makt – På vilket sätt har jag makt i den här situationen, hur vill jag använda den och hur riskerar jag att använda den? Arbeta fritt under ansvar – gör det för strukturell förändring.

.

Eftersom att jag har kunskaLina Forsgrenper inom grafisk form har jag verktygen att påverka, att jobba mot ett jämlikt samhälle och använder den grafiska formen och branschen som plattform för att skapa förändring. Varje persons manifest blir individuellt efter dess visioner och jag skulle vilja uppmana alla människor, oberoende av arbetsfält, att skapa sina egna verktyg för förändring. Grafisk formgivning är ett av många sätt att granska, ifrågasätta, utmana och slutgiltigen även förändra normer i samhället.

/ Lina Forsgren, Art Director & Grafisk formgivare i eget företag och Feministiska Kommunikationsbyrån 

 

 

Film på Feministisk Festival: det handlar också om kamp!

Ett videoklipp cirkulerar på Facebook som är väldigt upplysande. Någon har satt ihop en och samma scen som upprepas i en mängd amerikanska filmer från olika decennier: Mannen läxar upp Kvinnan genom att raskt lägga henne över sina knän och smiska henne.

Filmvärlden har kommit långt ifrån denna bedrövliga syn på kvinnan som omyndig känslovarelse som mannen ska uppfostra. I dagens filmer och serier finns en mycket större variation av kvinnoporträtt. Till och med i de mest kommersiella produktioner finner vi både ekonomiskt oberoende och sexuellt aktiva kvinnor, professionella, karriärkvinnor, poliser, advokater, action-hjältar, skurkar, osv.

Men förlegade könsroller fortplantas nu som förr i amerikanska och amerikanskt inspirerade film- och tvproduktioner. Kvinnor är ofta hemmafruar som gett upp sina begåvningar för familjens skull, eller karriärkvinnor som inte desto mindre är övervägande smala, snygga, sexiga, hetero och vita. Alltför ofta ser vi scener där kvinnan lagar frukost och serverar sin tidningsläsande man. Oavsett karriär. Och alla singelkvinnor längtar till den stora dagen då de äntligen kan bli fullständigt självförverkligade: Bröllopet.

Hand i hand med reklamen förmedlar mainstreamfilm en syn på vad som är kvinnligt och feminint som kan vara svår att värja sig mot. Film är ett starkt medium som påverkar våra sinnen. Film är också ett symboliskt slagfält.

Vi som jobbar med film måste ta varje tillfälle i akt att visa andra bilder med annan avsändare än de kommersiella och konserverande bilderna.

Feministisk Filmfestival

Under Feministisk festival har flera filmaktörer och organisationer samlats för att ta fram ett filmprogram som vi hoppas ska erbjuda en bredare syn på vad det innebär att vara kvinna och flera infallsvinklar på feministisk kamp. Vi har satt ihop ett program med både långa och korta filmer som uppmanar till reflektion och samtal. Vi möter bland andra, oheliga morsor som inte är helt lyriska över moderskapet, kvinnor som väljer gerillakrig som utväg för förändring, queerradikaler som tar itu med könsidentitet, kroppspolitik och kvinnligt begär, muslimska ninjor som tränar självförsvar och utmanar patriarkatet. Med film och panelsamtal tar vi upp viktiga teman som unga kvinnors erfarenheter av psykisk ohälsa och som feminism i den arabiska och muslimska världen.

Vi bjuder in och välkomnar alla att ta del av detta filmprogram som är en del av Feministisk festival.Vi uppmanar också att diskutera, debattera, ifrågasätta och fortsätta kräva fler bilder som kan stå emot kommersiella och bakåtsträvande krafter.

Vi ses i salongerna!

// Paula Bustos Castro
Projektledare ARF Malmö

 

FILM PÅ FEMINISTISK FESTIVAL 

När: Lördagen den 11 juni 10.00-17.00, samt söndagen den 12 juni 10.00-17.00
Var: på Biograf Panora, Friisgatan 19D

Det är gratis inträde, och först till kvarn som gäller!

Filmprogrammet finns att hitta på ARFs hemsida eller på Facebook och information om hela Feministisk Festival hittar du här, eller på Facebookeventet

Filmprogrammet är arrangerat av: ARF – Film och kultur för Mänskliga Rättigheter, EXIL Filmfestivalen, Folkets Bio Malmö/Panora, Feministisk Festival, FilmCentrum Syd, IFEMA, Interfem, Latinamerika i Fokus, Malmö Arab Film Festival, Malmö mot Diskriminering, Malmö Queer Filmfestival.

Sida 1 av 1

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug