Trans- och Tjejjouren i Malmö

Jag hatade att gå i högstadiet. Jag hade flyttat 60 mil från min hemstad, till en liten ort där olikheter inte välkomnades. Att ha en annan dialekt än sina klasskompisar var till exempel tillräckligt för att utsättas för vardagliga hån och mobbning. Jag undvek i största möjliga mån att prata inför klassen. Fastän jag oftast visste svaret på lärarnas frågor var det helt otänkbart för mig att frivilligt säga någonting högt eftersom det det skulle resultera i att mina ord härmades, hånades och skrattades åt. För en person som alltid varit tystlåten och blyg blev mobbningen extra effektiv och satte djupa spår. Jag berättade inte för mina föräldrar om hur illa det var, eftersom jag visste att det skulle resultera i ett ingripande som troligtvis skulle göra min vardag ännu mer outhärdlig. Så jag bet ihop och härdade ut i tre år. Det jag inte visste var att det fanns någon som stod beredd att lyssna på mig, beredd att stötta mig och som kanske kunde gjort mina tre år på högstadiet mindre mardrömslika. Den personen fanns bara några klick bort: i en tjej- eller ungdomsjours chattrum.

Vad är en tjej-eller ungdomsjour? kanske du som läser nu undrar, vilket inte är en ovanlig fråga. Tvärtom är det en fråga som jag i princip alltid får när jag berättar att jag arbetar på Trans- och Tjejjouren i Malmö. Vi, och resten av Sveriges 70 tjej- och ungdomsjourer, är ideella verksamheter som stöttar och stärker unga personer. Vi arbetar även förebyggande för att motverka våld.

I praktiken innebär det att vi på Trans- och Tjejjouren i Malmö erbjuder stöd till tjejer och transpersoner mellan 12 och 30 år via chatt och mail. Den som hör av sig till oss kan alltid vara helt anonym och en får prata med oss om precis vad som helst. Vi har dessutom ingen anmälningsplikt, vilket i kombination med anonymiteten innebär att samtalet kan ske helt på den stödsökandes villkor. Oavsett om det en vill prata om handlar om sexuellt våld, ätstörningar, kroppen, sexualitet, våld i hemmet, mens, psykisk ohälsa, kärlek, mobbning, något helt annat eller om en bara har en dålig dag, så finns vi där och lyssnar och bekräftar att det som berättas för oss är viktigt och att vi tar det på allvar. Vi är inga experter - vi är inga kuratorer, psykologer eller myndighetspersoner - vi är tjejer och transpersoner som stöttar andra tjejer och transpersoner, för att vi tycker det är viktigt. Vi gör det eftersom det finns ett behov. Vi gör det för att vi vet att vi räddar liv.

Vi arbetar förebyggande genom att besöka skolor, fritidsgårdar och andra verksamheter för unga. Vi håller workshops om till exempel sex, samtycke och övergrepp, och pratar om vad som är okej eller inte. Vi pratar om att skulden alltid ligger på förövaren, att vi alla har ett ansvar att inte gå över någons gränser och hur en i praktiken ska bete sig för att försäkra sig om att en aldrig gör något mot någons vilja.

I väldigt korta drag är det alltså vad vi på Trans- och Tjejjouren i Malmö sysslar med. Jag önskar verkligen att mitt högstadie-jag hade vetat att vi finns. Det hade sparat mig många tårar och förhindrat min självkänsla och självvärde från att brytas ner så mycket.

Du som läser det här, jag skulle vilja be dig om en tjänst: gilla oss på facebook och följ oss på instagram och twitter. Även om du själv inte behöver vårt stöd så ger du oss en chans att dyka upp i nya personers flöden, personer som kanske just nu kämpar för att ta sig igenom högstadiet och som behöver någon som lyssnar på dem.

Sisters before Cisters

Tjej- och transjouren, Malmö


Författare: Lo Hedengran. Ideellt engagerad i Trans- och Tjejjouren i Malmö sedan januari 2015, och projektanställd som informatör på Trans- och Tjejjouren i Malmö sedan augusti 2016.
Lo var en av initiativtagarna till Lunds universitets feministiska förening.
feministfasoner.wordpress.com skriver Lo personliga texter om bl.a. psykisk ohälsa, normer och hbtq-frågor.

 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug